Batı ve Kuzey İzlanda'da daha belli başlı yerleri gezdiğimiz için tek blogda anlatmaya karar verdik. Reykjavik'ten başlayarak Güney, Doğu, Kuzey, Batı şeklinde gezmeyi planlamıştık ama daha önce bahsettiğimiz köprü çökmesi olayından dolayı mümkün olmadı. Güney İzlanda'dan Reykjavik'e dönüp Batı İzlanda turuna, Batı'dan sonra Kuzey İzlanda'ya devam ettik.
Batı İzlanda
Haritadan göreceğiniz üzere Batı İzlanda aşırı girintili çıkıntılı bir coğrafyaya sahip. Fiyortların tamamını gezmek belirlediğiniz rotaya göre 4-6 gün arası sürebiliyor. Biz Batı İzlanda'yı kısa bir rotayla kısmen gezip Kuzey İzlanda rotası için Akureyri'ye gittik.
Batı İzlanda bizde gezilecek yerleriyle değil de yol boyunca gördüğümüz muhteşem İzlanda doğasıyla iz bıraktı. Kendimizi trafik levhası olarak yol kenarına sabitlemek istedik çoğu zaman. Fazla huzur başımızı döndürünce de dingin gölde taş sektirme gibi milli sporlar yapıp yolumuza devam ettik.
Reykjavik'ten başlayarak gezdiğimiz yerler aşağıda.
Barnafoss - Hraunfossar
Reykjavik'ten yaklaşık 45 dakikada ulaşılıyor. Farklı yükseklik ve açılardan görebileceğiniz güzel bir şelale.
Reykholt
İzlanda'nın en ünlü yazarlarından olan Snorri Sturluson'un 1206-1241 yılları arasında yaşadığı yer.
Tarihi kilise, araştırma merkezi ve termal havuz gibi güzellikler görebilirsiniz. Alanda detaylı bilgiler veren görevli rehberler de var.
Yazarın adıyla anılan Snorri's Pool isimli küçük termal havuz ve arkasındaki Turf House popüler.
Deildartungunguhver
Avrupa'nın en büyük ve en güçlü termal su kaynağının olduğu bölge. Su sıcaklığı 100 dereceye yaklaştığı için girilmiyor. Bölgeyi merkez alarak 65 kilometre içinde ısınma ve sıcak su ihtiyacı bu kaynaktan karşılanıyormuş. Yol üzeri olduğu için görmeye değer.
Borgarnes
Nüfusu 2000 kişinin altında, küçük, huzurlu ve şirin bir kasaba. Batı İzlanda rotasındaRing Road üzerinde olduğu için uğrayabilirsiniz. Benzin istasyonu, cafe,restoran vs. mevcut, genelde mola vermek için uğruyor herkes.
Arnarstapi
Batı İzlanda fiyortlarının çok güzel bir örneği. Denizin döve döve türlü şekillere soktuğu kayalıkları farklı açılardan görebileceğiniz yüksek seyir terasları var.
Biz Arnarstapi'de huzura boğulduk ve 1-2 saat sadece oturup etrafı seyrettik. Sanki dünyanın en uç noktasıymış ve daha ötesi yokmuş gibiyidi..
Snaefellsjokull National Park
Buzulla kaplı ve yüzyıllar önce sönmüş bir yanardağ barındıran bölge. Farklı güzellikte manzaralar, şelaleler görebilir, buzul gezmek isterseniz glacierturlarına katılabilirsiniz. Turlara katılmadığımız için şöyle bir uğrayıp geçtik.
Kirkjufellsfoss
Arkasındaki dağ manzarasıyla görülmeye değer bir başka şelale. Kuzey ışığı fotoğraflamak için çok tercih ediliyor, gece denk gelirseniz şansınızı deneyebilirsiniz. Biz şelaleye doyduğumuz ve gündüz saatine denk geldiği için uğramadık.
Snæfellsnes
Mini İzlanda diye anılan, ülke genelinde görebileceğiniz volkan, şelale, glacier, yürüyüş rotaları vb. içeren, Batı İzlanda'daki geniş bir bölgeye verilen isim. Gezebilmek için 1-3 gün arası ayırmak gerekiyor.
Batı rotamıza bu kadar yer sığdırabildik ve dönüş tarihimiz de yaklaştığı için Kuzey İzlanda'ya gitmek üzere dönüş yoluna geçtik.
Rotamızda olan ama gidemediğimiz yerleri aşağıda yazdık. Siz giderseniz bize de fotoğraf gönderin :)
Glymur, Raudasandur Beach, Latrabjarg, Dynjandi, Isafjordur, Hornstrandir
Kuzey İzlanda
Kuzey Işıklarını görebilmek için ideal bölgelerden biri de Kuzey İzlanda. Her ne kadar biz Kuzey İzlanda'ya gittiğimizde kuzey ışıkları Güney İzlanda'da görünmeye karar verse de durum böyle. 2 günümüzü ayırdığımız Kuzey İzlanda gezimiz genelde yağmur ve sis altında geçti. Özellikle kış aylarında gidiyorsanız Kuzey İzlanda'da çok ağır kış şartları olacağını hatırlatalım, malum yukarısı Grönland.
Kuzey İzlanda'ya sesleniyorum: Daha güzel bir havada muhteşem güzelliğini görmek için tekrar gelicez. North remembers, biz de öyle...
Akureyri
- Kuzey İzlanda'nın başkenti olarak anılıyor ve Reykjavik'ten sonra en büyük2. ya da 3. şehir. Şehir dediysek nüfusu 20.000'in altında.
- Hafnarstæti caddesi çok işlek ama biz emekli albay gibi pazar sabahı gezdiğimiz için sokaklar boştu. Hediyelik eşya, cafe-bar, dükkan vs. herşey bu caddede.
Akureyri - Trafik lambası bile mutlu
- Akureyri'nin en önemli etkinliklerinden birisi Whale Watching olarak adlandırdıkları Balina İzleme Turları. Büyük teknelerle açılıp balinaları izleyebilirsiniz, deniz kenarına indiğinizde tur şirketlerinin ofisleri var.
Godafoss
Ana yol üzerindeki, her an gökkuşağı görme ihtimaliniz olan, taşların üzerinden zıplayarak geçip yaklaşabildiğiniz muhteşem şelale.
Namafjall
Kuzey İzlanda'nın jeotermal bölgesi Namafjall başka bir gezegen gibi. Kaynayan çamurlu sular, fokurdayan ve sürekli duman püskürten bacalar, bastığınız yerden lavlar çıkacakmış hissi...
Görevliler kritik bölgeleri çevirmiş, belirlenen sınırlarda gezerseniz tamamen tehlikesiz bir bölge. Yalnız sürekli olarak yeraltından çıkan gazlar nedeniyle bölgede kötü bir koku var. Katlanabildiğimiz kadarıyla fotoğrafladık.
Hverfjall
Myvatn yakınlarındaki 2500 yıllık krater.20 dakikalık bir tırmanışla tepesine ulaşabiliyorsunuz. Hava açıksa manzara çok güzelmiş, biz sisli havada gittiğimiz için yalnızca yol seviyesinden görüp devam ettik.
Grjotagja
İçi termal su dolu ve yerellerin havuz olarak kullandığı sıradan bir mağaranın şöhrete kavuşma hikayesine hoşgeldiniz.
Game Of Thrones severler: Jon Snow'un yeminini bozup yabani yavuklusu Ygritte ile seviştiği mağara burası, gidip yerinde gördük.
Mağaranın girişi çok dar ve içeriye aynı anda 5-10 kişi girebiliyor. Sıcak su artık havuz olarak kullanılmıyor, fotonuzu çekip çıkabilirsiniz.
Myvatn
İzlanda'nın en çok tercih edilen 2. termal havuzu Myvatn'da, mutlaka Kuzey rotanıza ekleyin. Dışarıda dondurucu soğuk varken mayonuzla 36-38 derecelik sıcak termal suya girmek çok güzel bir deneyim.
Myvatn Lake - Termal havuza giderken yol üzerindeki göl. Su aşırı sıcak, girilemiyor.
- Yaz dönemi ve kış dönemi için fiyatlar ve açılış - kapanış saatleri değişiyor. Web sitesi için tıklayın.
- Havlu ve terlik vermiyorlar, kendiniz götürüyorsunuz. Kilitli dolap ve saç kurutma makinesi var.
- Havuza girmeden önce duş almak gerekiyor. Tek tek kabinler de var herkesin bir arada çıplak duş aldığı yerler de. Tercih sizin .)
- İki büyük havuzdan birisi ılık, birisi baya sıcak. Bir de 40 küsür derecelikhavuzcuk var, sardalya konservesi gibi yan yana uzanıyorsunuz.
- İçecek almak isterseniz girişte kıyafetleriniz üstünüzdeyken ödeyin. Sıcak havuzdan mayoyla, ıslak halde buz gibi havaya çıkıp kasaya gitmek tam bir dram.
Myvatn Kuzey İzlanda rotamızın son durağı oldu ve Hamrar Kamp alanında kaldık. Mutfak, banyo, duş, ortak kullanım alanı mevcut. Görevli falan yok, masanın üzerinde bir kutu var, ayrılırken ücreti kutuya atmanızı rica ediyorlar. İzlanda genelinde ödemelerde bu güven duygusu hakim. Niyeti bozuk bir insan bile gitse ülkenin güzelliğinden etkilenir kendini düzeltir, öyle bir hava var.
Kuzey İzlanda'da yine rotamıza eklediğimiz ama gidemediğimiz yerler oldu:
Selfoss - Dettifoss, Asbyrgi, Vesturdalur, Hljodaklettar, Raudholar
- Bonus 1: Kuzey İzlanda rotası sonrası Reykjavik'e dönerken Grabrokargigar kraterleri hemen yol üzerinde. 5 dakikalık bir yürüyüşle kraterin tepesine tırmanıp irili ufaklı 2-3 krateri yukarıdan görebilirsiniz.
- Bonus 2: Reykjavik - Kuzey İzlanda arası Hvalfjordur isimli bir kasaba mevcut. Hvalfjordur'u es geçen ve yolu 45 dakika kısaltan bir tünel var. Tünele girerseniz kasabayı görmüyorsunuz. Kasaba İzlanda genelinde gördüğünüz şeylerden çok farklı değil, biz tüneli kullandık. Tünelden geçiş 1000 Kron. İzlanda boyunca başka paralı yol görmedik.
Batı ve Kuzey İzlanda gezisinden sonra tekrar Reykjavik'e döndük. İkinci el dükkanları, hediyelik alışverişi derken İzlanda gezimizi noktaladık.
Tartışmasız şu ana kadar gittiğimiz yerler arasında en sıradışı, en güzel ülke İzlanda oldu. Başka gezi rotaları oluşturmaktansa İzlanda'ya tekrar gitmenin planlarını yapıyoruz. Yine görüşücez İzlanda!
YORUMLAR