İzlanda

Kuzey Işıkları Nedir? Kuzey Işıkları Nerede Görülür? Nasıl Fotoğraflanır?

Kuzey Işıkları uzun süre hayallerimizi süsledi ve Eylül 2017'de planladığımız İzlanda seyahatiyle bu hayalimizi gerçekleştirmiş olduk. İzlanda'da bulunduğumuz 10 gün boyunca sadece 1 gece aurora activity (kuzey ışıkları aktivitesi) vardı ve şansımıza o geceyi yolda kuzey ışıkları altında geçirdik.

Kuzey ışıklarını görme konusunun bazı detayları var. Kafa karıştırıcı gibi görünüyor ama emin olun değil, kısaca tüm detayları aktaralım.

İzlanda gezisini ayrıca bloglar halinde yazdık, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

northernlightsiceland2.jpg


Kuzey Işıkları Nedir - Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?

Ansiklopedi bilgisi gibi anlatmayı pek sevmiyoruz ama en basit anlatımıyla dünyanın etrafında koruyucu manyetik bir alan var. Güneşte meydana gelen patlamalarla etrafa saçılan parçacıklar, bir süre sonra uzay boşluğundan Dünya'ya geliyor. Bu parçaların manyetik alan ile buluşması sırasında bir reaksiyon oluşuyor ve bu reaksiyon sırasında görülen mucize ışıklara Auroradeniyor. Aurora Borealis de bizim Kuzey Işıkları ya da Kutup Işıkları dediğimiz olay. Bu bilgiler olmadan da kuzey ışıklarına hayran olabilir insan :)

northernlights16.jpg


Kuzey Işıkları Ne Zaman Görülür?

23 Eylül'den başlayarak Mart ayı sonuna kadar kuzey ışıkları görülebiliyor diyebiliriz. Aslında yılın her zamanı görülmesi muhtemel ancak kuzey yarım kürede yaz aylarında geceler çok kısa olduğundan bu ihtimal çok aza düşüyor.

northernlights21.jpg


Kuzey Işıkları Nerelerde Görülür?

Kuzey kutbuna yakın tüm ülkelerden kuzey ışıkları görülebiliyor. Türkiye'ye yakın olan Norveç, Finlandiya, İsveç, İzlanda gibi İskandinav ülkeleri kuzey ışıkları konusunda çok popüler. Mesafe tanımam diyorsanız Alaska, Sibirya, Kanada'dan da görebilirsiniz.

northernlights11.jpg


Kuzey Işıklarını Görebilmek İçin Oluşması Gereken Şartlar

  • Arurora Activity: Kuzey ışıkları maalesef her gece görülebilen bir doğal güzellik değil. ''Aurora Activity'' dediğimiz ''kuzey ışıkları aktivitesi'' olarak ifade edebileceğimiz olayın gerçekleşmesi gerekiyor. Bu sizin elinizde olan bir durum değil, tamamen şansa bağlı.
  • Açık Hava: Aurora Activity varsa bulutsuz, sissiz, temiz bir gökyüzüneihtiyacınız var. Bu da tamamen şansa bağlı.
northernlights15.jpg
  • Mümkün olan en karanlık ortam: Bu konuda çok aynştaynlık yapmayacağız, tahmin edeceğiniz üzere ışık görmek istiyorsanız karanlıkta olmalısınız.Sokak lambası, şehir ışıkları, araba farları vs. olmadan, karanlık bir ortam tercih ederseniz kuzey ışıkları sizi büyüleyebilir.
northernlights17.jpg


Kuzey Işıkları Nasıl Görülür?

Başlık saçma gelmiş olabilir ama,''bazen'' çıplak gözle baktığınızda ilk bakışta direkt kuzey ışıklarını göremeyebilirsiniz, ki bize böyle oldu. Zamanla görüntü netleşebiliyor. Gördüğümüz şeyin bulutlu havada herhangi bir ışığın yansıması mı yoksa kuzey ışığı mı olduğunu anlayamadık. Mümkün olan en zifiri karanlık ortamı bulup arabanın farlarını kapadık. Sonrasında DSLR fotoğraf makinesiyle aşağıda yazdığımız ayarları yapıp gökyüzünün fotoğrafını çektik.

Fotoğraftaki yeşil gökyüzünü çıplak gözle göremiyorduk ama cağnım kuzey ışıkları oradaydı!

bkz: ilk foto:

northernlights10.jpg

Madem aktivite var bekleyelim dedik ve 5-10 dakika içinde çıplak gözle görülebilecek şekilde inanılmaz bir görsel şölen başladı. Yeşil, mavi, mor ağırlıklı onlarca renkte ışık ve yıldızlar çok net görülmeye başladı. Toplam 1 saate yakın hiç durmadan bir yerden bir yere akan - dans eden kuzey ışıklarını izledik ve maalesef aktivite son buldu.

bkz: 10 dakika sonrası:

northernlights19.jpg


Kuzey Işıkları Nasıl Fotoğraflanır?

Kuzey ışıklarını fotoğraflamak için DSLR fotoğraf makineleri ya da GoPro gibi aksiyon kameralarını kullanabilirsiniz. Blogdaki tüm fotoğrafları aşağıdaki ayarlarla biz çektik. Daha renkli olanlar Canon 650D, yeşil olanlar GoPro Hero4'le çekildi. Uzun saatler soğuk havada kalacağınızı hatırlatarak gerekenleri sıralayalım:

DSLR Fotoğraf Makinesiyle:

Fotoğraf makinelerinin menüleri ve özellikleri marka - modele göre değişiyor, o yüzden en temel gereksinimleri yazalım. Aşağıda yazan ayarların hava durumuna, ışığa ve diğer şartlara göre değişebileceğini unutmayalım.

northernlightsiceland3.jpg

  • Tripod: Kuzey ışıklarını fotoğraflamak için tripod olmazsa olmaz. Elle çekemeyeceğiniz kadar uzun süreli pozlama yapmanız gerekecek.
  • Yedek pil: Yapacağımız ayarlar pilin canına okuyacağı için tam şarj edilmiş bir yedek pil bulundursanız iyi olur. Fotoğraf makinenizin şarj tüketen wifi, lcd ekran gibi özelliklerini kapatırsanız daha iyi olur.
  • Manual Focus: Lens üzerinden Manual Focus (MF) seçilir.
  • Manual Mod: Fotoğraf modu olarak Manual seçip ayarları elle yapacağız.
  • Diyafram (f değeri): 2.8 değeri ideal
  • ISO: 800 değeriyle deneyip aldığınız sonuca ve karanlık durumuna göre daha düşük ve yüksek değerleri deneyebilirsiniz.
  • Shutter: Kuzey ışıkları hızlı hareket ediyorsa 5-7 saniye, yavaş hareket ediyorsa 10 - 25 saniye aralığını seçmek gerekir.

northernlights18.jpg


GoPro ya da benzeri bir aksiyon kamerasıyla:

northernlights20.jpg

  • Tripod yine olmazsa olmaz, ya da aksiyon kameranızı apartalarıyla bir zemine sabitleyebilirsiniz.
  • Yedek Pil ya da Powerbank: Kameranın wifi, lcd ekran gibi pil düşmanı tüm özelliklerini kapatın. Yedek pil ya da powerbank ihtiyacınız olabilir, Night Lapse modu pili çok hızlı tüketiyor.
  • Mod: Night Lapse
  • Shutter: 30 saniye
  • Interval: Continuous
  • MP: 12MP Wide
  • Spot Meter: OFF
  • Protune: ON
  • White Balance: 3000K
  • ISO Limit: 800
  • Sharpness: High


Kuzey Işıkları için web sitesi ve uygulamalar

Kuzey ışıklarını görmek için web sitesi ve uygulamalar bulunduğunuz yere göre değişiyor. Aurora Activity Kanada üzerinde varken İsveç'te olmayabiliyor, bu yüzden bölgesel olarak bakmakta fayda var.

northernlights22.jpg

Genel bilgi veren 2 uygulama ve 2 web sitesi (isimlere tıklarsanız indirme sayfasına ulaşabilirsiniz):

Aurora

Kuzey ışıklarını görme ihtimalinizi o an olduğunuz yere göre % olarak veriyor. Best Locations Now kısmında o an dünya genelinde aktivitenin en yüksek olduğu yerleri görebilirsiniz. Ben bu ekranları Dudullu'dayken kaydettiğim için uygulama ne diyeceğini bilemedi tabi :)

aurora1.jpg


Aurora Forecast

Auroral Activity bölümünde Kuzey ışıklarının yoğunluk haritasını gösteren uygulama. Aurora Nowcast bölümünde de o an bulunduğunuz yerin yoğunluk haritasını gösteriyor. Sağdaki ekran görüntüsü aktivite olan bir günden.

auroraforecastt.jpg

Aurora Forecast: Bir üstteki uygulamanın web sitesi hali.

Aurora Service: Saatlik ve günlük olarak Kp Index (aktivite ihtimali) bilgisi bulabileceğiniz web sitesi.



İzlanda Kuzey Işıkları: Vedur nasıl kullanılır?

Kuzey ışıklarını bizim gibi İzlanda'da kovalayacaksanızvedur.issayfası çok işinize yarayacak.

3 adımda Vedur kullanımı:

  • 1 - Sayfanın alt kısmındaki "Aurora Forecast"e tıklıyoruz.
vedurisauroraactivity.jpg
  • 2 - Sayfanın sağında 1 den 10'a kadar kuzey ışıklarını görme ihtimaliniz var, 3 ve üzerindeyse şanslısınız demektir. Fakat yine garanti bir durum yok.
  • 3 - Sayfanın ortasında yeşil beyaz İzlanda haritasını göreceksiniz. Beyaz kısımlarda hava bulutsuz ve açık, yeşil kısımlarda hava bulutlu anlamına geliyor. Bir başka deyişle, aktivite yüksekse beyaz kısımlarda kuzey ışıklarını görme ihtimaliniz çok yüksek.
vedurisauroraactivity2.jpg

Haritanın altında günler ve saatler var, buradan da hangi günler nerelerde olasılık yüksek takip edip ona göre bir rota çizebilirsiniz.

Bu konuda en önemli etkenin şans olduğunu unutmamak gerek. Herşeyi doğru yapıp haftalarca kuzey ışıklarını göremeyen, 3-4 kez kuzey ışıkları görmeye gidip eli boş dönen insanlar varmış.

Şansınız bol olsun, kuzey ışığına doymanızı dileriz! Bir de çektiğiniz fotoğrafları bize de gönderin lütfen, çok özledik!